Roma città aperta: la resistència antifeixista i l’estratègia comunista

OBSERVEU QUE LA PROPERA SETMANA LA CONFERÈNCIA ÉS EN DIJOUS

El proper DIJOUS 24 de FEBRER de 2011, a les 19 hores, al Casal Pere Quart de Sabadell, es desenvoluparà la SEGONA CONFERÈNCIA del cicle “Els orígens del futur. Elements de republicanisme”, organitzat per l’Associació Sabadell per la República i l’Aliança Francesa, amb la col·laboració del Departament d’Història Moderna i Contemporània de la UAB.

Aquesta conferència serà pronunciada per RAMON ALQUÉZAR, i es titula Roma città aperta: la resistència antifeixista i l’estratègia comunista

A la conferència, il·lustrada amb fragments de la pel·lícula, s’analitzarà la globalitat de la resistència antifeixista, prèvia a l’alliberament de Roma (juny de 1944), així com el context de l’estratègia del Partit Comunista Italià a partir de la formació del govern del mariscal Badoglio (juliol de 1943).

“Roma città aperta” (1945) va ser dirigida per Roberto Rossellini i interpretada per Ana Magnani, Aldo Fabrizi i Marcello Pagliero. En la Roma dels anys 1943-1944, ocupada pels nazi-feixistes, la lluita, els sofriments, els sacrificis de la gent es relaten a través de les vivències d’una dona del poble, d’un sacerdot i d’un enginyer comunista. Filmada entre dificultats econòmiques i organitzatives de molts tipus, la pel·lícula va imposar a tot el món la visió i representació de les coses reals i noves, la qual cosa va ser coneguda més tard amb el nom deneorealisme.

RAMON ALQUÉZAR és professor del Departament d’Història Moderna i Contemporània de la UAB. Està especialitzat en l’analisi de les relacions entre cinema i història, especialment focalitzat en el tema de la guerra civil espanyola. Entre els seus llibres, articles i capítols de llibre més coneguts estan “El cinema com a instrument en l’ensenyament de la història contemporània”, “Brigades Internacionals i ajut internacional”, “L’Ajuntament de Barcelona en el marc del Front d’Esquerres”, “La pàtria dels humans: història del socialisme català”, “Esquerra Republicana de Catalunya. 70 anys d’història”, “Azaña i els fets d’octubre del 1934”, “El Front Obrer de Catalunya”, “Alguns moments de la història de Catalunya i la seva anàlisi cinematogràfica” i “Cinema i Història”. La seva última publicació és «La Semana Trágica en el cine», que forma part del llibre «La Semana Trágica en Cataluña», Barcelona, 2009.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *