Els 3 actes republicans aquest 14 d’abril

140413-República-1

El 14 d’abril de 1931, dos dies després d’unes eleccions municipals interpretades en clau plebiscitària (monarquia o república?) es va declarar la Segona República espanyola. Un procés convuls, de canvis i avenços socials amb el dramàtic final de la Guerra Civil i la dictadura franquista durant 40 anys.

A Sabadell la Segona República va ser saludada amb esperança (més informació: ‘L’estat de la ciutat (49): La proclamació de la Segona República a Sabadell‘). Va ser la segona ciutat on la República va proclamar-se a Catalunya. 83 anys després de la proclamació Sabadell commemora aquest any els fets amb tres activitats, organitzades per Sabadell per la República, la Federació d’Associacions de Veïns de Sabadell i Esquerra Republicana de Catalunya. Són les següents.

1. Sabadell per la República torna a reclamar el canvi de nom del carrer d’Alfons XIII

A les 18 hores diversos ciutadans simpatitzants amb la República canviaran simbòlicament el nom del carrer d’Alfons XIII pel de carrer de la República. És un acte ja tradicional a Sabadell, que denuncia els vincles entre Alfons XIII, l’actual monarca Joan Carles I i la dictadura franquista. En concret fa set anys que duen a terme aquesta reivindicació. També entregaran algun material informatiu. Reclamen el canvi de nom al nomenclàtor per “justícia democràtica, diginitat i respecte a la història”.

2. La FAV recorda l’últim alcalde republicà, Josep Moix

A les 19.30 hores i a la seu de l’associació de veïns de Torreguitart recordarà la figura de l’últim alcalde republicà de Sabadell, Josep Moix, que també va ser ministre de la República durant la Guerra Civil i va morir a l’exili, en concret, a Praga. El membre de la Universitat Popular de Sabadell Lluis Casanovas i el periodista i col·laborador de iSabadell Antonio Santamaría duran a terme la ponència, amb el títol ‘Desmitificant la monarquia’. L’acte es fa a l’avinguda de l’alcalde Moix número 24 i compta amb la col·laboració de les associacions de veïns de Ca n’Oriac, Can Puiggener i Torreguitart,

3. Muriel Casal rep el premi als valors republicans d’ERC

Esquerra Republicana de Catalunya entrega aquest vespre al mercat de Sant Joan el seu premi als Foment dels Valors Republicans. En aquest cas, la celebració arriba al seu desè aniversari, i s’entrega a la presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals. ERC entrega el premi a una entitat vinculada a la ciutat que hagi treballat per promocionar els valors del republicanisme. Cal recordar que Casals, activitat cultural, és sabadellenca. ERC la considera un dels referents de la societat civil catalana i destquen que s’ha distingit per la lluita per conservar la llengua, la cultura i les tradicions catalanes.

En aquests 10 anys han rebut el distintiu la Unió Excursionista, l’Associació per a la Defensa i l’Estudi de la Natura, la Plataforma per l’Autodeterminació de Sabadel, les escoles d’educació especial de Sabadell, el Servei Ciutadà d’Acolliment als Immigrants o l’escriptor i filòleg David Serrano.

Al final de l’acte, les Joventuts d’Esquerra Republicana faran públic el guanyador del premi Xaix. Uns ‘guardons’ per destacar qui ha anat més en contra dels valors republicans dins la societat sabadellenca. Hi ha sis candidats: quatre vinculats al PSC (Manuel Bustos, Juan Carlos Sánchez, Josep Ayuso i Montserrat Capdevila) i dos vinculats al Partit Popular (Esteban Gesa i Cuca Santos). El guanyador és decideix a través d’una votació a Facebook.

Font: iSabadell

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.