El ple d’abril, en 4 claus

Foto portada: representant de l'entitat Sabadell per la República, al ple. Autor: J.d.A

El ple d’abril ha estat el penúltim del mandat. S’ha allargat cinc hores i mitja i a banda de reprovar la gestió econòmica de Manuel Bustos a la FMC, mostrar la divisió del grup socialista i fer un pas endavant per crear la plaça del Vapor Cusidó, ha deixat altres punts d’interès.

El ple ha començat amb l’anunci amb l’alcalde notificant la dimissió de Paco Bustos, que no serà substituït en la bancada socialista a falta de mes i mig per a les eleccions del 24 de maig. I ha acabat amb la preocupació per la situació laboral i financera del Consorci Sanitari del Parc Taulí. Entremig, cinc hores i mitja de debat amb una vintena llarga de punts. Alguns dels més destacats són els següents.

1. Buscaran fórmules per augmentar els viatges del bus urbà

Esquerra Unida i Alternativa va aconseguir aprovar per unanimitat la seva proposta per fomentar l’ús del transport públic a la ciutat, bàsicament l’autobús urbà. I és que el número de viatgers ha baixat de forma notable en els darrers anys i diverses enquestes mantenen el cotxe com la principal forma de moure’s per la ciutat, juntament amb anar a peu. Tots els partits van votar a favor. El regidor d’Espai Públic, Cristian Sánchez (PSC) va dir que “hem de buscar la forma d’augmentar els viatgers”.

2. S’aprova el carrer de la República

Entesa, EUiA i ICV han aconseguit aprovar la proposta de l’entitatSabadell per la República per canviar el nom del carrer d’Alfons XIII pel de carrer de la República. El PSC s’hi ha sumat tot i que hauria preferit no suprimir el nom del carrer d’Alfons XIII i haver posat plaça de la República a l’espai que ocupa el Mercat Central, segons va proposar el portaveu socialista Ramon Burgués. Sigui com sigui, la moció proposava eliminar del nomenclàtor el nom d’Alfons XIII, lligat a la dictadura de Primo de Rivera, les guerres colonials i diversos escàndols a la monarquia, i canviar-lo pel de carrer de la República. Així es va aprovar. CiU, malgrat estar inicialment a favor segons va dir el portaveu Carles Rossinyol, i el PP van votar en contra.

3. No es rebutja el TTIP

El ple va rebutjat la proposta d’EUiA, a la que es va afegir Entesa i ICV, contra l’acord comercial que s’està negociant entre la Unió Europea i els Estats Units, conegut com a TTIP. El tractat desregula les relacions comercials i segons els seus crítics dóna excessiu poder a les corporacions globals i multinacionals, fent que els estats perdin sobirania davant dels anomenats mercats. “Es tracta del capitalisme més salvatge”, va dir el regidor Joan Mena (EUiA). Tant CiU com el PP van votar en contra del rebuig i també el PSC, excepte el regidor Joan Manau, que per sorpresa va votar a favor de la proposta de l’esquerra alternativa.

4. Presentada la memòria del Síndic 2014

El Síndic Municipal de Greuges, Josep Escartín, ha presentat la seva memòria d’activitats relativa a l’any 2014 davant del ple. Escartín ha estat acompanyats per homòlegs seus a altres municipis i també per diversos joves que han assistit al ple. El Síndic ha repassat les seves actuacions, en les quals ha acabat donant la raó als ciutadans que s’han queixat en tres de cada quatre casos.

Foto portada: representant de l’entitat Sabadell per la República, al ple de dimarts. Autor: J.d.A.

Font: iSabadell

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.