Així són les plaques del nou carrer de la República a Sabadell

El canvi de nom es fa ocifial aquest dijous amb un acte públic

Es substituiran les plaques del carrer Alfons XIII

Un dels cartells que es col·locaran al carrer de la República | Ajuntament de Sabadell

Les plaques del carrer de la República ja esperen per a ser penjades al seu lloc, on ara mateix encara hi ha els cartells que anuncien a tort i a dret el nom d’Alfons XIII. Si bé aquest dilluns es van fer els forats per preparar els espais on aniran situades les noves senyalitzacions, no serà fins aquest dijous que es farà el canvi oficial del nom, que es va imposar l’any 1939, coincidint amb el final de la Guerra Civil i en honor a qui va ser rei d’Espanya entre 1902 i 1931.

En les plaques s’hi pot llegir senzillament “Carrer de la República”, sense cap referència a si es tracta de la primera o la segona espanyola o la catalana, proclamada el 14 d’abril de 1931 per Francesc Macià. A més, el cartell no compta amb cap inscripció sobre la definició de República, fet que sí que passa amb altres plaques de la ciutat.

El carrer 

El carrer es va obrir l’any 1926, originàriament amb el nom d’Alfons XIII, però al 1931 es va canviar pel de Francesc Layret. Al 1939 es va restituir el nom inicial, i els anys han anat passant fins el dia d’avui. El vincle entre el monarca i Sabadell va lligada amb la coincidència, donat que va ser un bibliotecari sabadellenc, Mateu Morral, qui al 1906 va atemptar contra Alfons XIII a Madrid, un atac on hi van morir 25 persones.

Actualment, al carrer de la República hi ha actualment 187 habitants empadronats, 137 unitats urbanes entre cases, pisos i locals, i hi ha 213 propietaris, entre les quals 11 comunitats de propietaris. A més, s’hi registren 45 activitats i 8 guals, amb 234 places.

Operaris retirant el cartell d’Alfons XIII i col·locant el motllo de la República. Foto: Albert Segura

S’actualitza el web del nomenclàtor

Coincidint amb el canvi de nom d’aquest carrer del centre de la ciutat, l’Ajuntament actualitza el mateix dia 14 d’abril el web dedicat al nomenclàtor de la ciutat, és a dir, la llista alfabètica de totes les vies urbanes i espais públics. Aquest lloc web, únic a tot el país pel que fa al contingut, permet tenir informació de totes les vies públiques de la ciutat, ara amb un cercador i unes fitxes actualitzats.

S’hi pot accedir per índex alfabètic, per tipus de via i per historial toponímic. El web inclou també quatre filtres, que agrupen totes les vies dedicades a Gent de Sabadell; Sabadell i la indústria tèxtil; Sabadell i les dones, i Sabadell i la música. Inclou també informació detallada de tots els sabadellencs que han donat nom a un carrer a la ciutat.

El president de la FAVS, Manuel Navas, penjant el cartell de carrer de la República l’any 2015. Foto: Albert Segura

El calendari del carrer de la República

El camí per fer efectiu el canvi del carrer va començar l’1 de juliol de 2014, quan el Ple Municipal va acordar proposar a la Comissió de Nomenclàtor Municipal l’estudi per designar un espai de la ciutat a la República. En la proposta es va demanar que es tingués en compte la proposta feta per l’Associació Sabadell per la República per tal que fos el carrer d’Alfons XIII el designat.

El 23 de març de 2015 la Comissió del Nomenclàtor va emetre un informe favorable sobre el cas. Posteriorment, el Ple municipal del 7 d’abril de 2015 va aprovar una moció dels grups d’Entesa per Sabadell, EUiA i ICV relativa a la proposta de canvi de denominació del carrer d’Alfons XIII per carrer de la República. En compliment d’aquesta moció, el passat 13 de maig es va iniciar l’expedient per aprovar el canvi.

En Junta de Govern Local, es va fer el darrer pas per fer un canvi històric en un carrer de la ciutat, i que obre la porta a revisar altres punts carrers de la capital vallesana.

Font: Nació Digital

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *