Intervenció de Joan Balart en el nou carrer de la República

Alcalde, regidores i regidors, companyes i companys, veïns i veines,140416-Repblica_web2

“ha arribat l’hora que Sabadell reti homenatge a la memòria de la república i de les republicanes i republicans que la varen construir i defensar front els atacs dels enemics de la democràcia”. Així concloïa, la intervenció del company Pedro Picón al ple municipal del dia 7 d’abril de 2015 en nom de Sabadell per la República.

Avui fa un any i 7 dies que el Ple Municipal de l’ajuntament anterior va aprovar la moció de Sabadell per la República presentada pels grups d’Entesa per Sabadell, Esquerra Unida i Alternativa i Iniciativa per Catalunya-Verds, i amb el vot faborable del Partit dels Socialistes de Catalunya. I no podia ser de cap altra manera, perquè malgrat totes les divergències i conflictes que van caracteritzar aquell consistori, l’ajuntament era de majoria republicana.

Avui celebrem la descoberta de les plaques identificatives del nou carrer de la República amb un nou ajuntament. Només a passat un any i la majoria de grups municipals no tenen les mateixes sigles, però l’ajuntament continua sent majoritàriament republicà. I no podia ser de cap altra manera perquè, malgrat totes les divergències i conflictes que vivim els sabadellencs des de cadascun dels moviments polítics i socials on militem, som majoritàriament republicans.

La llibertat, la igualtat, la fraternitat i la justícia social són valors globals que compartim les republicanes i republicans progressistes indiferentment de la nostra filiació. Diverses generacions van dedicar les seves vides per defensar-los des de les cooperatives, els ateneus, els sindicats i les associacions culturals. Moltes són les figures polítiques que avui recordem i admirem pel seu coratge i valentia política. Sense aquelles persones no hi hauria avui 14 d’abril que celebrar, però ens faltaria quelcom més important, ens faltaria un referent que ens diu constantment “la república és possible.”

img_0034Aquells republicans i republicanes van passejar i córrer per aquests carrers igual que nosaltres. Feien vida normal, portaven als fills a l’escola i anaven a treballar com nosaltres. I malgrat totes les divergències i conflictes que van caracteritzar els moviments polítics durant la dictadura de Primo de Rivera i el final de la monarquia Borbònica, elles i ells van fer possible la República. Van lluitar i molt. I molt és el que portem lluitant tots nosaltres. Els nostres avis i avies van defensar La Obrera i avui cal defensar una altre cop “La Obrera”. Perquè tant ahir com avui la república, la democràcia i la llibertat tenen un enemic comú. Avui cal lluitar, com sempre, ni un pas enrere, contra el feixisme, no pasaran.

Avui es conmemora el 85è aniversari de la proclamació de la Segona República. Però avui no estem aquí només per conmemorar el passat, ni tan sols els actes heròics de les nostres àvies i avis. Avui celebrem que tenim memòria, i la memòria ens fa repudiar personatges com Alfons XIII, i tots els alcaldes franquistes i enemics de la democràcia que encara avui embruten amb el seu nom els carrers de Sabadell.

Republicanes i republicans, no esperem que arribi la República perquè sola no vindrà. Som poble i som lluitadors, i hem de prendre consciència que som nosaltres qui proclamarem la República. Només amb aquest convenciment podem superar les divergències i conflictes i afrontar el procés constituent d’una Republica on càpiga tothom, tothom menys el feixisme.

Avui no hem vingut a donar les gràcies a ningú. Si d’alguna cosa hem d’estar agraits avui és d’estar avui junts.

Republicanes i Republicans, Visca la República!

990_1460652201_MG_0856

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.