Sabadell estrena el carrer de la República amb un emotiu acte

La placa de la cantonada amb el carrer Tres Creus ha estat la primera en descobrir-se

Sabadell per la República rememora la lluita antifeixista i l’alcalde recorda els alcaldes republicans

Albert Segura

La ciutat de Sabadell ha substituït aquesta tarda i de manera oficial el carrer Alfons XIII pel carrer de la República, responent així a una llarga reivindicació de diferents col·lectius de la ciutat. El canvi s’ha fet amb un acte institucional a la cantonada amb el carrer Tres Creus, i ha comptat amb el descobriment de la primera de les plaques que anuncien la nova denomianció de l’espai, que comprèn dues illes de cases entre Tres Creus i la Rambla.Després que el ple de l’Ajuntament de Sabadell va aprovar el canvi de nom del carrer Alfons XIII a proposta dels grups municipals d’Entesa per Sabadell, EUiA, ICV i els vots a favor del PSC, el canvi de nom s’ha fet realitat. Ha estat amb un acte emotiu que ha servit per recordar les persones que han fet possible la modificació.

Banderes republicanes i estelades han compartit espai. Foto: Juanma Peláez

Joan Balart: “Toca lluitar contra el feixisme!”

“Ja era hora”. Així ha començat el seu parlament el president de Sabadell per la República, Joan Balart, davant dels assistents que omplien el carrer, tallat al trànsit excepcionalment per l’ocasió. Cares conegudes entre el públic, entre ells regidors del consistori i diputats del Parlament, com Joan Mena (EUiA) o Pol Gibert (PSC).

Els assistents s’han aplegat al carrer que s’ha tallat per l’ocasió. Foto: Esteve Argemí

Balart ha destacat en el seu parlament la lluita que caracteritza els valors republicans, com ara el combat al feixisme: “Es va lluitar molt, els nostres avis van defensar L’Obrera, i ara a nosaltres ens toca defensar L’Obrera!”, ha exclamat, en referència al repunt d’accions feixistes registrades en els darrers dies a la ciutat. “Avui toca lluitar contra el feixisme, no passaran!”, ha afegit.

Canvi de nom del carrer de la República en una parada d’autobús. Foto: Juanma Peláez

El president de Sabadell per la República ha recordat que la memòria els fa “repudiar Alfons XIII i els noms d’alcaldes franquistes que embruten els carrers de Sabadell”, moment en què entre el públic s’han sentit veus recordant el nom de la plaça Marcet, dedicada a l’exalcalde franquista.

Juli Fernàndez s’adreça als assistents. Foto: Juanma Peláez

Juli Fernàndez: “Hem tret la vergonya dels Borbons del centre de la ciutat”

L’alcalde, Juli Fernàndez (ERC), ha destacat els valors del republicanisme, que defensen la igualtat d’oportunitats per a tothom i que es defineix com un moviment polític plural “que ofereix eines i solucions al dia a dia de la ciutat i del país”. En aquest sentit, ha destacat que Sabadell té “un govern únicament republicà, i un Ajuntament majoritàriament molt republicà”: “La ciutat, que va ser far de l’antifeixisme, es a dia d’avui far del republicanisme a Catalunya”, ha expressat.

Descobriment de la placa del carrer de la República a Sabadell. Foto: Juanma Peláez

Per aquest motiu, ha recordat que l’acte d’avui és fruit de l’acord de ple que es va dur a terme en el mandat anterior, i gràcies a l’impuls de Sabadell per la República: “Gràcies a això hem tret la vergonya dels Borbons del centre de la ciutat”, ha exclamat entre aplaudiments.

Fernàndez també ha tingut un record per als alcaldes que van governar la ciutat entre els anys 1931 i 1939, durant la Segona República, així com per a l’exalcalde Antoni Farrés i el periodista Xavier Vinader.

La nova placa del carrer de la República. Foto: Juanma Peláez

Font; Nació Digital

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.