Sabadell ja llueix el carrer de la República

Desapareix el nom del rei Alfons XIII del nomenclàtor de la capital vallesana

Membres de l’equip de govern de Sabadell descobrint la nova placa Foto: AJUNTAMENT DE SABADELL.

Sabadell ja té un carrer de la República. Aconseguir-ho, però, no ha estat fàcil. Sabadell per la República, entitat nascuda el 2005, reclama des dels seus inicis –amb el suport de ciutadans i altres entitats– la substitució del carrer d’Alfons XIII pel de la República, per fer, com explica un membre de l’entitat, Àlex Verdaguer, “un exercici de justícia històrica”. No va ser fins al novembre del 2015 que la junta de govern local va aprovar definitivament el canvi després de passar per ple dos cops, el 2014 i el 2015, gràcies a dues mocions.

L’estrena del nom del carrer va ser dijous coincidint amb el 85è aniversari de proclamació de la Segona República davant d’un nombrós grup de persones. Han passat, doncs, cinc mesos des del vistiplau de l’Ajuntament fins al canvi real. Un temps que ha servit per informar els veïns –alguns d’ells s’han mostrat en els darrers mesos contraris a la decisió– i per fer-los arribar certificats d’equivalència oficials per justificar el canvi. El ja carrer de la República és un dels més cèntrics de Sabadell, on conviuen veïns –hi ha 187 habitants empadronats– amb despatxos d’advocats i notaris, seus de bancs, el teatre La Faràndula i l’accés als Ferrocarrils de la Generalitat que en breu es traslladarà. “El canvi és una petita victòria de la gent democràtica de Sabadell”, afirma Verdaguer.

Els canvis al nomenclàtor sembla que no quedaran aquí, ja que com explica Verdaguer existeixen, per exemple, les places dels alcaldes franquistes Antoni Llonch i Josep Maria Marcet. La Crida, un dels partits del govern, ja ha demanat que s’eliminin.

Font: El punt avui

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.