Pronunciament de la Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Sabadell amb motiu del 40è aniversari de Vaga del 76

990_1460106344vagaAra fa poc més de quaranta anys, la darrera setmana de febrer de 1976, la ciutat de Sabadell va romandre durant uns dies completament paralitzada. Va ser el resultat d’una vaga que fou veritablement general. Una vaga ciutadana que va culminar tot un procés de demandes a favor de la democratització política i que es va accelerar amb la mort del dictador Francisco Franco. Un procés mobilitzador i una vaga dels quals els habitants de Sabadell van ser els principals protagonistes. Sota la direcció del moviment obrer i sindical de la ciutat, representat fonamentalment pel moviment de les CCOO però també amb presència de la USO i la UGT així com dels partits polítics oposats al règim franquista, la Vaga General de febrer del ’76 va ser el catalitzador que va permetre la confluència d’un ampli ventall d’actors sabadellencs, d’entre els quals podem destacar molts mestres, pares i mares d’alumnes reclamant millores substancials en l’ensenyament públic, alguns empresaris i sobretot, les associacions de veïns amb una proposta de lluita per les llibertats,  concretada a la nostra ciutat amb la demanda de dimissió  de l’alcalde Josep Burrull. Però si aquesta vaga va ser general va ser sobretot pel paper jugat aquells dies pels treballadors i les treballadores de la indústria i de la construcció de la ciutat, en primer terme, i del conjunt del sector serveis (especialment, del comerç local), a continuació. La paralització de l’activitat econòmica (es calcula que hi van haver uns 45.000 vaguistes) i les manifestacions, reunions o assemblees multitudinàries, com la que va tenir lloc a les pistes d’atletisme el 26 de febrer, amb unes 30.000 persones reunides, donen fe de la vitalitat d’un moviment ciutadà ampli i plural.

Aquells dies la ciutat de Sabadell va ser a l’avantguarda en la mobilització popular antifranquista tant a nivell de Catalunya com de l’estat espanyol. I va coincidir amb altres conflictes de caire semblant, com la vaga de l’empresa Laforsa a Cornellà de Llobregat, amb més de 100 dies de vaga entre novembre de 1975 i febrer de 1976 (la vaga més llarga a tot Espanya després de 1939) o com la mobilització que hi va haver gairebé aquells mateixos dies a la ciutat de Vitòria i que va acabar amb l’assassinat de cinc treballadors i 92 ferits el 5 de març de 1976. També a Sabadell la repressió policial va ser brutal i durant aquells dies hi van haver diferents càrregues policials, acompanyades sovint d’accions violentes per part de militants de l’extrema dreta, que van provocar un mort i nombrosos ferits, criatures incloses.

Malgrat que la resposta inicial de les autoritats franquistes, de Sabadell i de fora, fou la repressió, l’amplíssima mobilització ciutadana i la unitat dels vaguistes van aconseguir aviat els seus objectius: l’alliberament immediat dels detinguts durant la vaga i la dimissió de l’alcalde franquista Josep Burrull. Allò va ser un important triomf de la ciutadania sabadellenca.

Ara que es compleixen quaranta anys d’aquells fets, aquest Ajuntament vol expressar:

  1. L’admiració iel reconeixement a totes aquelles persones que van participar en la Vaga General de febrer de 1976 a la ciutat de Sabadell.
  2. El nostre compromís com a Ajuntament per afavorir la difusió i el coneixement d’aquells fets, d’aquella mobilització popular, entre la ciutadania de Sabadell i especialment entre les generacions més joves. Una mobilització sense la qual no s’entendria la fi del franquisme, més enllà de la mort del dictador, i l’inici cap a un règim democràtic i de llibertats polítiques basat en un sistema  pluripartidista i d’elecció de representants, també en l’àmbit local.
  3. I, ara que alguns d’aquells drets i llibertats conquerits gràcies a mobilitzacions com la Vaga del 76 estan clarament en perill, com el dret de vaga o el dret de manifestació, l’exercici dels quals s’ha volgut limitar amb lleis com la Llei Mordassa, volem proclamar el nostre compromís amb la defensa dels drets fonamentals de les persones: el dret de vaga, el dret de manifestació, el dret a la lliure circulació de persones i el dret a  la llibertat d’expressió.

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.