6a Sessió del Cicle “Jo vinc d’un silenci”

16113317_1231837250239169_1004437323429183179_oSabadell per la República us convida a la 6a sessió del cicle de xerrades “Jo vinc d’un Silenci” de testimonis de lluitadores i lluitadors antifranquistes detinguts a Sabadell durant el règim de la dictadura.
El pròxim dimecres 25 de gener a les 19h al Casal Pere Quart intervindran testimonis de la Caiguda dels militants de la JCC del Poblenou (anys 1972 i 1973) i del PSUC (desembre del 1973).
Presenta: Pedro Picón, llicenciat en Història.
Testimonis: Juan Guil, Mª Carmen Gámez, Pedro Echevarría i Juan I. Valdivieso.

La JCC (o Joventut Comunista de Catalunya), va ser la primera organització política juvenil a Sabadell durant el període corresponent a 1970-1977. Tot i que la reunió constitucional de la formació va tenir lloc al mes de juliol de 1970 a una casa als afores de Sabadell, ja existia a finals dels seixanta (autors com Andreu Castells situen els orígens de l’organització a finals del 1967, afirmant que el secretari general aleshores era Manuel Morante ajudat per Pedro Martínez, Francisco Aguilar, José Bravo, José Fernández Jiménez, Joaquín Zamoro i Celestino Sánchez).

La JCC de Sabadell era molt activa als barris (tenia els seus feus a Torre Romeu, el Poblenou, la Creu de Barberà i Ca n’Oriac), impulsant vocalies de joves, centres juvenils, setmanes de joventut i, posteriorment, grups d’esplai. Disposava, a més, de “la xarxa de delegats d’estudiants de batxillerat més important de Catalunya, capaç de mobilitzar en assemblees a milers d’estudiants”, en paraules de Domènec Martínez, responsable de la JC de Terrassa.

Caiguda del 29 de setembre del 1972:

Arran d’uns incidents produïts al santuari de la Salut el 24 de setembre d’aquell any, cinc dies després es produeix la caiguda i detenció de 16 joves militants de les JCC del barri del Poblenou (dels quals dos són noies). L’operació la va preparar la Brigada Político Social de Sabadell amb l’inspector Creix al capdavant. Els detinguts ingressen a la presó. El dia 8 de novembre són alliberats els menors de 18 anys, i el 24 de desembre, 10 més. El maig de 1973 alliberen dos més, aquest cop sense fiança, i el 19 de juliol surten els dos últims.

Llistat de persones caigudes el 29 de setembre del 1972:

 • Romualdo Aguilar Navas.
 • José Bravo Álvarez.
 • Pedro Echevarría Ruiz.
 • Manuel Fernández Navarro.
 • Luis González Novillos.
 • José Sánchez Alemany.
 • Juan Guil Barrionuevo.
 • José Pérez Vitorio.
 • Mª Dolores Guillén Repiso.
 • Mª Rosa Ruiz Castell.
 • Juan Ruiz López.
 • Antonio Sánchez López.

Caiguda del 22 de desembre del 1973:

El 22 de desembre d’aquell any, només sis dies després de l’atemptat contra Carrero Blanco, la policia va entrar novament al barri del Poblenou amb un gran desplegament, assaltant les cases, practicant registres i fent detencions. Van ser detinguts onze persones (9 nois i 2 noies), dels quals 8 van a la presó i són alliberats el 10 de gener del 1974. Dos van ser processats pel TOP acusats de propaganda il·legal i de pertànyer a les Joventuts Comunistes.

Llistat de persones caigudes el 22 de desembre del 1973:

 • Dolors Guillén.
 • Antoni Ruiz.
 • Romuald Aguilar.
 • Josep M.Gil.
 • Ferran Nieto.
 • Roc Fernández i la seva dona.
 • Rafael Chica

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.