7a Sessió del Cicle “Jo vinc d’un silenci”

16427654_1247672425322318_885299405650563353_nSabadell per la República us convida a la 7a i última sessió del 2on cicle de xerrades “Jo vinc d’un Silenci” de testimonis de lluitadores i lluitadors antifranquistes detinguts a Sabadell durant el règim de la dictadura. El pròxim 8 de febrer a les 19h. al Casal Pere Quart intervindran els testimonis de la Caiguda de membres sabadellencs de l’Assemblea de Catalunya (anys 73 i 74).
Presenta: Joan Balart
Intervenen amb el seu testimoni: Feliu Crespí, Manel Pagès (in memoriam), Ramón Vallbé i Mari Pau Trayner.

L’Assemblea de Catalunya (AC) va néixer de la Taula Rodona i de la Comissió Coordinadora de Forces Polítiques de Catalunya (CCFPC) el 7 de novembre de l’any 1971 a l’església de Sant Agustí de Barcelona, on hi havia més de tres-cents delegats de tot Catalunya, així com altres grups i partits de l’ampli espectre de l’oposició antifranquista. Es van acordar quatre punts prou coneguts:

 1. Amnistia general.
 2. Exercici de les llibertats democràtiques.
 3. Restabliment, en principi, de l’Estatut del 1932.
 4. Coordinació amb totes les forces de l’oposició peninsular.

L’AC va patir dos caigudes molt importants, que comentarem a continuació, durant els anys 1973 i 1974.

Caiguda dels membres de l’AC l’octubre del 1973:

El 28 d’octubre es va produir la caiguda i detenció, a l’església de Santa Maria Mitjancera de Barcelona, de 113 persones, fets que van originar una àmplia solidaritat i concentracions l’11 de novembre a diverses ciutats catalanes com Vic, l’Ametlla o Granollers, amb un ampli desplegament policíac i amb la sortida de Sabadell de 3 autocars. Entre les persones detingudes aquell dia, hi havia de Sabadell les persones que esmenem a continuació:

 • Manuel Pagès.
 • Emili Farré.
 • Montserrat Camarasa.
 • Jesús Salvador.
 • Octavi Pellisa.

Caiguda dels membres de l’AC el setembre de 1974:

L’Assemblea democràtica de Sabadell havia tingut un precedent a l’Assemblea Ciutadana de març de 1973, creada amb motiu dels conflictes estudiantils i que pretenia presentar-se a les eleccions municipals pel terç municipal. La comissió preparatòria deixa clar doncs la intenció de crear a Sabadell una delegació local de l’Assemblea de Catalunya (AC), i es comença a treballar a partir dels quatre punts programàtics d’aquesta. El diumenge 8 de setembre d’aquest any es produeix la detenció dels 67 membres de la Comissió Permanent de l’AC reunits al col·legi de les escolàpies de Sabadell. És una detenció significativa per la quantitat de persones detingudes (una de les més grans detencions produïdes durant el tardofranquisme sabadellenc). Aquell dia s’havia convocat la permanent i un dels temes a tractar era la relació de l’AC amb la Junta Democrática de España (JDE). Les mesures de seguretat van funcionar molt malament i la policia va captar la reunió, fent un gran desplegament amb reforços de Barcelona que ocuparen l’edifici procediren a les detencions. Després d’uns dies d’interrogatoris, el dimecres 11 els detinguts van passar als jutjats de Sabadell. Allà 17 que tenien antecedents van anar a la presó, i els altres 50 van sortir al carrer a la nit. El governador civil va imposar quatre multes i el “Juzgado de Orden Público” va processar 17 persones, a qui recaigueren penes de presó diverses.
El 27 d’octubre de 1974, es crearà l’anomenada Assemblea Democràtica de Sabadell (ADS), i la seva declaració programàtica, es firmarà per quasi totes les forces antifranquistes de la ciutat: partits, sindicats, associacions de veïns, estudiants, grups cristians, comerciants, empresaris i entitats culturals i artístiques.

En aquesta caiguda, de Sabadell van ser detingudes les següents persones:

 • Lluís M. Brunet ( membre dels no-alineats i president de la Cooperativa La Sabadellenca).
 • Feliu Crespí (del PTE i secretari de l’ADS).
 • Ramón Bellvé (militant del PSUC i advocat dels serveis jurídics de la Caixa d’Estalvis de Sabadell).
 • Hermenegild Martí Riera (membre dels no-alineats i intendent mercantil).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.