Editorial | Febrer 2017

Fallen King in Game of Chess — Image by © Royalty-Free/Corbis

Fa 8 anys enviàvem el nostre primer butlletí a la base social de Sabadell per la República. “Escac al Rei” néixia amb pretensió periòdica:

“per informar les persones associades a SxR de les activitats que el Secretariat va posant en marxa, per augmentar així la cohesió entre les persones que pertanyen a l’Associació”.

Per abordar el context polític del moment SxR proposava activitats d’estudi i reflexions: conferències, debats, i el primer curs de pensament republicà; També organitzava activitats per fomentar la fraternitat amb les “Sopars Republicanes“, la “proclamació” del carrer de la República cada 14 de abril; I més enllà, duia a terme el difícil treball de coordinació amb els diversos grups Republicans existents a Catalunya. En definitiva un Pla de Treball bastant ambiciós i agosarat que tenia com a objectiu ni més ni menys que treballar per recuperar la memòria històrica republicana de Sabadell, reflexionar sobre la vigència i la reformulació dels valors republicans i difondre’ls per fer-los hegemònics, especialment entre la joventut.

Avui com aleshores continuem organitzant cicles de xerrades de memòria històrica, com “Jo vinc d’un silenci” sobre la repressió franquista;  continuem amb el Sopar Republicà, i les activitats que acompanyen el que avui anomenem la Primavera Republicana entorn les celebracions del 14 d’abril.

Avui, però, ens marquem nous reptes de transformació de la ciutat perquè, un cop hem aconseguit expulsar Alfons XIII del noménclàtor, cal obrir el debat civil sobre aquells elements feixistes que encara avui embruten els carrers i places de Sabadell amb el su nom, i que fan evident que el règim franquista encara està present en molts àmbits.

Per això, 8 anys després SxR continuem encaminats a aconseguir la recuperació de la República basada en els drets democràtics de la llibertat, la igualtat i la fraternitat del nostre poble, i estem decidits i decidides a veure amb els nostres propis ulls la proclamació de la República.

Per això necessitem energies i més mans, perquè volem fer justicia i dignificar la memòria de les víctimes de Sabadell que van morir als camps nazis; perquè hem extès la nostra activitat cap a una República sensible als drets socials, disposats a col·laborar per resoldre la crisi dels refugiats i denunciar les seves causes; perquè volem debatre la questió de l’euro i aquesta Europa que no és la nostra.

8 anys després, amb aquesta nova edició periòdica del butlletí Escac al Rei pretenem informar-te i conscienciar-te que, dins o fora de Sabadell per la República, el teu republicanisme és necessari.

Salut i República!

PD: El nostre Butlletí està obert a les notícies, comentaris i propostes que ens enviïs a l’adreça electrònica sabadellperlarepublica@gmail.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *