Es prepara un acte per restituir la memòria dels represaliats de Sabadell – iSabadell

Aquest dimecres s’ha celebrat a l’auditori del Centre Cívic de Cal Balsach, la presentació del manifest per la reconstitució de la memòria dels represaliats i represaliades de la ciutat de Sabadell en el transcurs de la història de la ciutat. L’acte ha estat conduit per Feliu Crespi, membre de la junta Sabadell per la República i Juan Valdivieso, membre de Comissions Obreres de Sabadell (CC.OO).

Relacionat amb el tancament de la presó Model de Barcelona, el manifest per a la reconstitució de la memòria d’aquests represaliats ha estat realitzat en les darreres setmanes per diverses entitats ciutadanes juntament amb grups sindicals i polítics que han estat treballant per promoure la memòria dels sabadellencs que van patir les repressions durant el franquisme i al llarg del segle passat.

“Divulgar la memòria històrica”

Les iniciatives que es volen promoure, segons ha destacat el mateix Feliu Crespi “és intentar calar el manifest a tot el conjunt de la societat per a què hi pugui col·laborar i a part focalitzar-lo amb el tancament d’aquest any de la presó Model de Barcelona”. També ha destacat que “la voluntat del manifest no és només premiar la recerca de repressaliats i repressaliades durant el període de la postguerra sinó incloure i cobrir els esdeveniments del tot el segle passat”.

La ciutat de Sabadell té un passat històric industrial i republicà molt important. Els seus habitants han patit la repressió durant l’època del franquisme i que va provocar l’exili i la mort de milions de persones. […] Es va estendre a totes les generacions de la nostra societat. Volem reformar la defensa dels nostres drets civils i per la divulgació per la memòria històrica per la ciutat de Sabadell”.

Finalment s’ha conclòs l’acte amb una crida a totes les organitzacions i ciutadans de Sabadell a col·laborar amb l’extensió d’aquest manifest per tot el territori com a senyal reivindicativa i de protesta. Així com també la organització d’una visita guiada per la presó Model, amb l’històriador José Luis Martín Ramos, el següent 30 d’octubre per tal d’explicar el paper de la presó durant la repressió.

Source: Es prepara un acte per restituir la memòria dels represaliats de Sabadell – iSabadell

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.