Un objectiu comú: República – Joan Balart Cerdán

Aquesta foto de David Baró d’una concentració republicana gairebé espontània de més d’1 miler de persones a la Pça St. Roc de Sabadell davant de l’Ajuntament el 2 de juny de 2014, amb motiu de l’abdicació de Joan Carles I, reflexa molt bé la necessitat de confluènça i transversalitat dins del moviment republicà. La Plataforma Republicana de Sabadell es va crear aleshores, i des d’aleshores s’ha reunit esporàdicament segons les necessitats. Les diverses opcions, federalistes, confederals y independentistes, s’han de reconèixer per enfortir el moviment i constituir un front comú republicà. Aquesta mateixa plaça va aglutinar també tres anys després, una altra manifestació espontània de més de 6000 persones amb motiu de la vulneració dels drets civils per part del règim borbònic per aturar el referèndum de l’1 d’octubre. Sabadell per la República va intervenir a totes dues concentracions i vam ser testimonis de la evolució del moviment republicà. La plataforma s’ha tornat a reunir amb motiu del 40 aniversari de la Constitució borbònica. Les organitzacions que la formem hem manifestat la nostra voluntat de mantenir una coordinació més intensa i augmentar l’activitat i la movilització unitàries. En mig tenim les el·leccions municipals del 2019. Serem capaços totes i tots els republicans de fer una interpretació dels resultats en clau plebiscitària (monarquia o república?) tal com es va fer al 1931 quan es va declarar la Segona República espanyola? Evidentment no encara. No hi ha prou reconeixement entre nosaltres. Tant de bo. Les diferents estratègies dins el moviment configuraran com ha de ser el procés constituent que defineixi el nou Estat o Estats i la seva associació entre ells, si n’hi ha d’haver. Fins aleshores, Sabadell per la República promourà un front comú ampli, transversal, confluent i social, d’implantació a tot l’Estat Espanyol. Fins aleshores, la prioritat de totes les persones republicanes és l’ABOLICIÓ DE LA MONARQUÍA.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *