Un compromís amb la memòria de Sabadell en 3 fases.

Noms alternatius al nom actual de Plaça Marcet, dins la campanya de dignificació del nomenclàtor.

Sabadell per la República proposarà que els partits i candidatures compromeses amb la Memòria Històrica presentin una Moció al Ple Municipal abans de finalitzar la legislatura per treure del nomenclàtor fins a 12 noms vinculats directament a les dictadures de Primo de Rivera i Franco i el tràfic d’esclaus.

Des de la publicació el febrer passat del MANIFEST PELS CANVIS EN EL NOMENCLÀTOR DE SABADELL SxR vam començar un procés en diverses fases per dignificar el nomenclàtor de Sabadell.

1a FASE: ACCIÓ POPULAR.

El 7 de novembre passat Sabadell per la República va iniciar una campanya de canvi de nom a la Plaça Marcet. Durant 2 mesos, cada dues setmanes, companyes i companys republicans ens hem anat alternant per pujar l’escala fins a les plaques de la plaça i canviar el seu nom. Fins a quatre ocasions l’hem canviat, i sempre diferents. “Memòria històrica”, “Dones del textil”, “Brigades Internacionals” i “Maquis” han estat les propostes de Sabadell per la República per dignificar simbòlicament un indret tant emblemàtic per Sabadell.

Però ¿per què els hem anat canviant? ¿per què no hem fet una única proposta tal com vam fer al Carrer de la República durant 10 anys? Per què l’anterior nom del Carrer de la República era Alfonso XIII i l’alternativa era bastant òbvia. En canvi, en el cas de la plaça dedicada a l’alcalde franquista Jose María Marcet, així com en el dels carrers dedicats a d’altres càrrecs públics designats durant el franquisme, l’alternativa no és tan òbvia.

Per això Sabadell per la República ha anat rebatejant la plaça de l’alcalde franquista Marcet, com un acte simbòlic per obrir el debat popular i així visibilitzar diferents propostes de noms alternatius als noms actuals, no només d’aquesta plaça sino també de tots aquells carrers, places i edificis que encara honoren noms que en realitat desprestigien la nostra ciutat. Aquests personatges sempre formaran part de la nostra història perque NO OBLIDEM, però no formaran part de l’espai públic perque NO PERDONEM. Això és fer MEMÒRIA HISTÒRICA.

Sabadell per la República no ha estat la única entitat que ha canviat els noms de les plaques. Partits polítics d’esquerres i associacions han fet el mateix gest reivindicatiu durant els últims anys, proposant també noms alternatius als actuals. Hi ha moltes sensibilitats amb diverses propostes entorn a la renovació del nomenclàtor. Però des de Sabadell per la República entenem que el denominador comú de totes aquestes sensibilitats es retirar els noms d’aquells personatges públics vinculats amb el règim franquista o la dictadura de Primo de Rivera així com també de persones implicades directament en el tràfic d’esclaus o de la defensa pública de l’esclavitud, asenyalats per l’acció popular, per què no representen en absolut els valors d’una societat democràtica. Per tant cal passar a la seguent fase.

2a FASE: MOCIÓ AL PLE MUNICIPAL

El nostre manifest es va presentar al febrer d’enguany i ho vam reiterar a l’abril al sopar de la republica. Li vam entregar a la Regidora de Cultura i hem participat a la Comissió de Memòria Històrica i a la trobada de setembre, on ho vam tornar a plantejar.

Deiem al nostre manifest que “ens sembla absolutament necessari i urgent treure immediatament de l’espai públic de Sabadell les referències a persones que van tenir un paper polític rellevant durant alguna de les dues dictadures que ha patit el nostre poble al segle XX (ens referim tant a la dictadura de Franco com a la de Primo de Rivera) i també les referències d’aquells individus vinculats al tràfic d’esclaus i a la defensa de l’esclavitud”. És per tant moment de reclamar a l’Ajuntament de Sabadell el seu compromís per la retirada urgent dels següents noms del nomenclàtor de Sabadell:

 • Josep Maria Marcet i Coll (plaça i escola),
 • Antoni Llonch i Gambús (plaça),
 • Feliu Pla i Formosa (passatge),
 • Alfons Sala i Argemí (carrer),
 • Esteve M. Relat i Corominas (carrer),
 • Josep Comas i Comadran (carrer),
 • Francesc Mutlló i Noguera (carrer),
 • Josep Maria Arnella i Gallego (carrer),
 • Miquel Arimon i Marcé (carrer),
 • Antoni Cusidó i Cañellas (carrer),
 • Antonio López y López (carrer del marqués de Comillas) i
 • Joan Güell i Ferrer (carrer).

Sabadell per la República demanarà al Ple Municipal que acordi la disponibilitat dels carrers, edificis i places esmentats per ser rebatejats posteriorment a partir d’un Procés Participatiu Popular.

Des de Sabadell per la República instem als grups municipals d’Esquerra Republicana de Catalunya, Crida per Sabadell, Unitat pel Canvi, Guanyem SabadellPartit dels Socialistes de Catalunya a que presentin una moció conjunta en els termes indicats abans de finalitzar la present legislatura.

3a FASE: PROCÉS PARTICIPATIU

La moció que volem presentar reclama el compromís de l’ajuntament de retirar els 12 noms, però també reivindica obrir un procés participatiu per a substituirlos; un procés de debat que ens agradaria que fos públic i en el qual poguessin participar tots els col·lectius i persones de Sabadell interessats en la qüestió; un procés que ens permeti reflexionar col·lectivament i àmpliament, si cal més enllà d’aquesta legislatura, sobre els criteris que s’han de tenir en compte a l’hora d’escollir o mantenir el nom de vies i elements de l’espai públic de la ciutat; un procés que posi en valor incorporar els referents socials i populars, sobre tot dones, molts d’ells distintius de la memòria local i de la classe treballadora; i així tants canvis com facin falta fins que els nostres carrers reflecteixin que la nostra ciutat progressa dins d’una societat cada vegada menys excloent i més integradora.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.