Actes de record i reconeixement deportats sabadellencs als camps nazis (1940-1945)

El 27 DE GENER és el DIA INTERNACIONAL EN MEMÒRIA DE LES VÍCTIMES DE L’HOLOCAUST. Per tal motiu, l’ajuntament de Sabadell ha organitzat, conjuntament amb l’Amical de Mauthausen i el Memorial Democràtic, diversos actes de reconeixement cívic, històric i humà dels 60 sabadellencs deportats als camps nazis durant el periode de 1940-1945:

  • DIMARTS 22 DE GENER, 18 H Cinema Imperial, Projecció del documental Memoria de las cenizas. Andaluces enlos campos nazis, d’Eduardo Montero(2012), en el marc del II Cicle deCinema sobre la Deportació als Camps Nazis
  • DIMECRES 23 DE GENER, 18 H Museu d’Història de Sabadell Inauguració de l’exposició DEPORTATS: 60 sabadellencsals camps nazis (1940-1945)
  • DIUMENGE 27 DE GENER, 12 H Plaça de Montserrat Roig Acte institucional Ofrena floral en memòria dels sabadellencs morts als camps d’extermini nazis i de totes les víctimes del nazisme 

El Dia internacional en memòria de les víctimes de l’Holocaust es celebra en record de l’alliberament del camp d’extermini d’Auschwitz-Birkenau, el 27 de gener de 1945. És prou conegut el genocidi contra el poble jueu, que va comportar l’extermini de més de 6 milions de persones jueves, conjuntament amb el genocidi contra el poble gitano, amb més de 400.000 víctimes i la persecució i assassinat d’opositors al nazisme, homosexuals, malalts mentals, Testimonis de Jehovà, etc., però també de republicans catalans i espanyols deportats als camps nazis, entre ells 60 veïns de Sabadell, un capítol desconegut fins ara que, per fi, veu la llum i són reconeguts. El Dia Internacional de l’Holocaust es va aprovar en una resolució de l’Assemblea general de la ONU l’1 de novembre de 2005. La commemoració del Dia Internacional a Sabadell, és un dels actes rellevants de la ciutat. També ho és per l’agenda republicana perquè, passats ja 74 anys de l’alliberament dels camps, és una nova ocasió per denunciar quins van ser els efectes debastadors del nazisme, el feixisme i el nacionalcatolicisme. Des de Sabadell per la República també defensem la memòria d’aquest dia perquè revalida el compromís de la ciutat en la lluita contra el feixisme i la ultradreta en el present.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *