Presentem la moció de canvi de nomenclàtor aquest febrer

Aquest dilluns 4 de febrer hem entrat la instància a l’Ajuntament de Sabadell amb la proposta de moció sobre el nomenclàtor que des de l’Associació Sabadell per la República presentarem a tots els grups municipals i regidors no adscrits de l’Ajuntament de Sabadell al ple municipal de febrer.

Sabadell per la República porta temps canviant simbòlicament els noms d’algunes d’aquestes plaques dels nostres carrers. No hem estat els únics. Partits polítics d’esquerres i associacions, han fet el mateix gest reivindicatiu durant els últims anys, proposant també noms alternatius als actuals. Hi ha moltes sensibilitats amb diverses propostes entorn a la renovació del nomenclàtor.

Des de Sabadell per la República entenem que, el denominador comú de totes aquestes sensibilitats, es el de retirar els noms d’aquells personatges públics que no representen en absolut els valors d’una societat democràtica.

Per això hem fet arribar la següent proposta de moció adjunta, perque pugui ser debatuda i aprovada en el pròxim ple municipal:

Proposta de moció presentada per l’Associació Sabadell per la República a tots els grups municipals i regidors no adscrits de l’Ajuntament de Sabadell sobre la retirada de noms de la via pública vinculats a la dictadura de Primo de Rivera, el franquisme i l’esclavisme, i una alternativa feminista, laica, social i popular al noménclàtor, respectuosa amb la memòria històrica.

A l’atenció de l’excel·lentíssim alcalde, tinents d’alcalde, regidores i regidors d’aquest ple:

L’origen d’aquesta moció es troba al Sabadell de finals dels anys 30, una ciutat aleshores majoritàriament republicana i d’esquerres amb alcaldes del Círcol Republicà Federal durant tota la segona república. En finalitzar la Guerra Civil, el franquisme, aliat del nazisme de Hitler i el feixisme de Mussolini, va ser imposat manu militari a la nostra ciutat amb l’entrada de l’exèrcit soblevat el gener del 1939, recolzant-se en unes minories polítiques (tradicionalistes, falangistes i monàrquics, amb Relat i Marcet al capdavant), esdevenint les autoritats del “Nuevo Estado” feixista a la ciutat. Part de la ciutadania va patir l’exili, les deportacions als camps nazis i la migració, sense oblidar els sabadellencs que encara avui continuen enterrats de forma indigna en fosses comunes a reu d’Espanya. Durant quatre dècades es van exaltar els valors del règim, basats en el “nacional-catolicismo”, l’enaltiment del passat imperial i el control militar de la societat, i alguns “prohoms”, que avui engalanen alguns dels nostres carrers, van gestionar la ciutat administrant la vulneració sistemàtica de les llibertats de la ciutadania, fos o no republicana, vençuda i humiliada a diari, amb autoritat paternalista i intransigent.

Avui, alguns noms dels nostres carrers són incompatibles amb la nova política que la majoria social de Sabadell va encomanar als socis de govern. Si defensem un model de ciutat d’acollida i igualitària, carrers de negrers o vinculats a l’esclavisme ens han d’incomodar i ofendre políticament. Si reivindiquem referents socials, populars, i de classe treballadora, el president de la Mancomunitat governativa, alcaldes i regidors de Primo de Rivera, no tenen cap legitimació per ocupar l’espai públic. I per això, si fem memòria històrica sense biaixos, els alcaldes franquistes també han de desaparèixer de les seves respectives places –i una escola pública–, així com un delegat comarcal del Sindicat falangista Vertical o el director del diari pro-alemany i filofeixista “Sabadell”, durant la segona guerra mundial.

Sabadell per la República porta temps canviant simbòlicament els noms d’algunes d’aquestes plaques dels nostres carrers. No hem estat els únics. Partits polítics d’esquerres i associacions, han fet el mateix gest reivindicatiu durant els últims anys, proposant també noms alternatius als actuals. Hi ha moltes sensibilitats amb diverses propostes entorn a la renovació del nomenclàtor.

Des de Sabadell per la República entenem que, el denominador comú de totes aquestes sensibilitats, es el de retirar els noms d’aquells personatges públics que no representen en absolut els valors d’una societat democràtica.

Per això, ens sembla absolutament necessari i urgent treure immediatament de l’espai públic de Sabadell les referències a aquestes persones que van tenir un paper polític rellevant com a representants dels seus respectius règims, tant a la dictadura de Franco com a la de Primo de Rivera i també les referències d’aquells individus pàgina 2-3 vinculats al tràfic d’esclaus i a la defensa de l’esclavitud. Aquestes persones van pertànyer a l’aparell polític que va reprimir referents socials que avui reivindiquem. Demanem que el consistori sigui conseqüent amb el mandat de la ciutat, que fa quatre anys va decidir democràticament que l’ajuntament fos altre cop majoritàriament d’esquerres i republicà.

Retirar aquests noms del nomenclàtor és la expressió de fer memòria històrica i ser conseqüents amb la societat on volem conviure. Tots ells han tingut el seu paper a la història i no deixaran de figurar-ne, ni per les seves polítiques locals, imposades pel jou de les respectives dictadures, ni per les atrocitats que es van cometre durant els règims totalitaris dels què van formar part, ni per les seves aportacions que també van fer a la ciutat. Tots ells eren persones que, sense entrar en si eren bones o males persones, van dirigir l’estratègia del règim contra els drets humans i civils, i per tant, políticament no encaixen en el nou espai públic de la ciutat ni amb els valors que la enriqueixen.

Per tant, l’associació Sabadell per la República demana a aquest Ple Municipal de l’Ajuntamente de Sabadell els següents

ACORDS

 1. Excloure els següents noms del nomenclàtor de Sabadell i declarar disponibles els carrers, places i edificis respectius per ser anomenats de nou en un plaç no superior a un any, que serà quan es retiraran les plaques actuals. 1. Josep Maria Marcet i Coll (plaça i escola), alcalde amb Franco
 2. Antoni Llonch i Gambús (plaça), alcalde amb Franco
 3. Feliu Pla i Formosa (passatge), delegat comarcal del Sindicat falangista Vertical
 4. Alfons Sala i Argemí (carrer), president de la Mancomunitat governativa de Primo de Rivera
 5. Esteve M. Relat i Corominas (carrer), alcalde de Primo de Rivera i també de Franco.
 6. Josep Comas i Comadran (carrer), alcalde de Barberà amb Primo de Rivera
 7. Francesc Mutlló i Noguera (carrer), regidor amb Primo de Rivera
 8. Josep Maria Arnella i Gallego (carrer), director del diari pro-alemany i filofeixista “Sabadell”, durant la segona guerra mundial.
 9. Miquel Arimon i Marcé (carrer), regidor amb Primo de Rivera
 10. Antoni Cusidó i Cañellas (carrer), regidor amb Primo de Rivera
 11. Antonio López y López (carrer del marqués de Comillas), negrer
 12. Joan Güell i Ferrer (carrer), vinculat a l’esclavisme.

Donat que un dels canvis afecta també a un centre escolar públic, volem que s’entengui el següent: els noms dels centres docents han de ser una referència per pàgina 3-3 als estudiants i tota la comunitat educativa, un exemple per a les generacions futures. Pensem que no és propi d’una societat democràtica que els estudiants vagin a un centre que duu el nom d’una persona que va participar en actes reprobables com promoure o recolzar un cop d’estat militar contra el poder legítim, elegit democràticament per la ciutadania.

2. Obrir un procés participatiu per plantejar noms alternatius que la comissió de nomenclàtor haurà de tenir en compte per anomenar de nou els carrers declarats disponibles en un procés de debat que ens agradaria que fos públic i en el qual poguessin participar tots els col·lectius i persones de Sabadell interessats en la qüestió; un procés que ens permeti reflexionar col·lectivament i àmpliament, sobre els criteris que s’han de tenir en compte a l’hora d’escollir o mantenir el nom de vies i elements de l’espai públic de la ciutat; un procés que posi en valor incorporar els següents criteris:

 • Dones: Mentre no hi hagi paritat (no volem caure en la discriminació positiva), proposem incloure preferentment noms de dones per recordar la seva història.
 • Memòria històrica: Aprofitar els estudis recents sobre represaliats i represaliades vinculats a Sabadell.
 • Noms de personatges rellevants de l’àmbit social, cultural i artístic de Sabadell.
 • Personatges o moviments que han lluitat pel bé comú a nivell local, nacional o internacional
 • Noms populars i tots els noms identificats amb les llibertats, la cultura, el laïcisme i el progrés social.
 • Sabadellencs i sabadellenques que van aportar aspectes positius per a tota la ciutat.
 • topònims identificats amb Sabadell, oficis, elements culturals, del costumari, etc.

I tants criteris com facin falta fins que els nostres carrers reflecteixin que la nostra ciutat progressa dins d’una societat cada vegada menys excloent i més integradora.

Des de Sabadell per la República volem que els canvis en el nomenclàtor siguin fruit d’un debat social tranquil i una reflexió col·lectiva constructiva, però som conscients que les conclusions no poden ser unànimes donades les diferències inherents d’una societat plural i diversa com Sabadell, i per tant, tot i que haurien de ser tingudes en compte les diferents sensibilitats, hauran de ser les majories les que, a falta de consens, decidiran els canvis.

Moltes gràcies.

Salut i república.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *