(mitja) Jornada antifeixista “la dreta a debat”

Alejandro Andreassi i David Karvala © Antonio Velasco

Presentació Jornada de debat sobre l’extrema dreta

1. Problemes d’organització Ajuntament-VOX

Bon dia a totes i a tots, abans de començar la presentació d’aquesta jornada, creiem que cal mencionar un fet que segurament moltes i molts de vosaltres ja hagueu sentit, d’una manera o altra. I és que aquesta jornada no hagués hagut de fer-se, perquè fa menys d’una setmana l’Ajuntament va prohibir-nos-la. La regidoria de Cultura va considerar i considera encara que donat que aquesta tarda a l’auditori del carrer Lacy s’hi fa la presentació a Sabadell del partit polític d’ultra dreta VOX resultava incompatible per a la seguretat dels assistents al Casal, i il·legal, que nosaltres féssim la jornada. Volem mostrar aquí, públicament, el nostre rebuig davant aquesta decisió, que a més va prendre’s sense que se’ns comuniqués de forma oficial fins fa només dos dies, fet que ha dificultat enormement la capacitat de resposta de les persones que hem organitzat aquesta jornada. Considerem que és una decisió que posa els estrets interessos institucionals i burocràtics per davant dels interessos de la ciutat i de la democràcia. De la mateixa manera que denunciem això, agraïm també a aquelles parts de l’Ajuntament que en els últims dies han pres la responsabilitat de defensar políticament i institucional aquest acte, i que han acabat acceptant que es realitzés. Creiem que els problemes que hem tingut, tot i les molèsties ocasionades, ens demostren la necessitat d’actes com aquest, i que les ciutadanes i ciutadans prenguem la iniciativa en l’organització i la reflexió contra l’extrema dreta i el feixisme. Si les persones que ens considerem d’esquerres ens mantenim passives o esdevenim simples instruments de la política institucional ens supeditarem a les lògiques que, a la nostra ciutat i arreu del món, estan fent sorgir, precisament, aquesta extrema dreta i aquest feixisme.

2. Voluntat de la Jornada

Per frenar aquest auge, per desgràcia, no n’hi ha prou tampoc amb qualsevol lluita popular. La història ens mostra constantment, tant com la seva formació, la derrota dels moviments emancipatoris, també en relació a l’extrema dreta i el feixisme. Necessitem conèixer aquesta història que ens precedeix per afinar una anàlisi correcta del present, que percebi les continuïtats respecte del passat i a la vegada tingui en compte les seves especificitats noves. I necessitem debatre de manera autònoma sobre les pràctiques a seguir, perquè només en el debat podem crear una consciència i una estratègia comunes, que ens satisfacin a totes i a tots, i superar les diferents perspectives aïllades. La tasca és enorme, i supera àmpliament les possibilitats d’aquesta jornada. Però esperem que aquesta jornada se sumi a les lluites ja existents, que ajudi a enfortir-les i cohesionar-les i a formar-ne de noves.

3. Grup permanent de recerca sobre l’extrema dreta

En aquest sentit, esperem que sigui la primera d’altres a Sabadell enfocades a aquesta qüestió, i esperem també que signifiqui el punt de partida d’un Grup permanent de recerca sobre l’extrema dreta a la nostra ciutat. Un espai des d’on pensar i investigar el context i realitat de l’extrema dreta també a nivell local, dels nostres barris, per tal d’aconseguir eradicar les ideologies que trenquen la possibilitat de formació d’una classe popular enfrontant les persones treballadores i precàries al servei dels més rics i poderosos. Per tot això, hem decidit posposar la ponència que teníem planejada aquesta tarda, i us convidem a sumar-vos a la mobilització que es farà a Sabadell contra VOX. Per tal d’aconseguir que Sabadell sigui una ciutat lliure de racisme, de xenofòbia, de masclisme i de nacionalisme fora del paper.

4. Ponents

Dit això, passem a presentar els dos ponents d’avui, l’Alejandro Andreassi, que ens parlarà del naixement històric del feixisme, i el David Karvala, que reflexionarà sobre els usos i abusos del concepte de feixisme avui. L’Alejandro Andreassi és professor jubilat del Departament d’Història Moderna i Contemporànea de la Universitat Autònoma de Barcelona. És autor de nombroses obres i les seves línes d’investigació se centren en la història del treball, del moviment obrer i dels feixismes europeus. Ha publicat, per exemple, «Arbeit macht Frei». El trabajo y su organización en el fascismo (Alemania e Italia), al 2004; «El significado del socialismo en los textos de la revolución conservadora alemana», al 2011; i El compromiso fáustico. La biologización de la política en Alemania 1870-1945, al 2015. El David Karvala és activista, membre de col·lectius com Unitat Contra el Feixisme i el Racisme i Marx21, entre molts d’altres. Recentment ha reflexionat sobre feixisme i estat espanyol i ha escrit articles com “Qué es VOX y cómo lo podemos derrotar” o “Per què l’Estat espanyol no és feixista”. *Recordem que cada ponent té 30 minuts per fer la seva xerrada, i que després tindrem mitja hora més perquè és pugui desenvolupar un debat entre les persones assistents.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *