El 28 de febrer de 2019 es va aprovar al ple municipal una moció, presentada per Sabadell per la República, on l’Ajuntament de Sabadell es va comprometre a excloure 12 noms del nomenclàtor de Sabadell i “declarar disponibles els carrers, places i edificis respectius per ser anomenats de nou en un plaç no superior a un any”. Però l’any ja ha passat i només s’han retirat 2 dels 12 noms.
Dos dels carrers pendents estan dedicats al negrer Antonio López y López (carrer del marqués de Comillas), i Joan Güell i Ferrer (carrer), dos individus vinculats a l’esclavisme i el racisme. I és el moment de retirar-los.
Sabadell és una ciutat amb tradició solidària, amb ferms valors de convivència per la defensa de la igualtat i sensible a l’acolliment de persones refugiades i migrants com a ciutadans i ciutadanes de ple dret. En un mon canviant, som testimonis i víctimes de l’agreujament de les diferències socials i també racials inherents a la crisi sistèmica del capitalisme a nivell global.
Sabadell per la república vol donar suport al creixent moviment antirracista ‘Black Lives Matter’ que s’està manifestant a diverses ciutats de Estats Units i d’altres països del món, inclòs el nostre, on la comunitat negra africana i afrodescendent ja s’ha manifestat a ciutats com Barcelona, Madrid, Bilbao o Múrcia, amb el suport del moviment antifeixista i antirracista, per a denunciar l’assassinat de George Floyd i d’altres casos similars que també es donen a Espanya, i especialment als CIE, en contra del racisme, la brutalitat policial, la manca de resposta de les autoritats, i els crims d’odi racial.
En aquestes circumstàncies és inadmissible que Sabadell reconegui al seu nomenclàtor dos esclavistes clau en la història dels greuges contra la humanitat.
Per tant, reclamem a l’Ajuntament de Sabadell que la comissió de nomenclàtor estudiï la següent proposta per executar-lo immediatament:
Canviar el nom de carrer de Marqués de Comillas, per carrer de Rosa Parks, activista pels drets civils,
Canviar el nom de carrer de Joan Güell i Ferrer, pel de carrer de Miriam Makeba, coneguda també com Mamá África, que va ser una cantant sudafricana i activista pels drets humans, i un ícon de la lluita contra el racisme i l’apartheid a Sudàfrica.
Tanmateix, volem que aquests canvis, amés de ser immediats, es facin amb la participació i el protagonisme de la societat civil, social i cultural de Sabadell, però especialment de la comunitat negra i migrant en general de la ciutat, en un acte institucional i popular de ressò mediàtic, i sigui alhora, una festa per la igualtat, per una societat sense racisme, per simbolitzar el rebuig de la societat sabadellenca a l’esclavisme, l’explotació i el racisme en general.
