Spanish Republicans protest for prosecution of former king Juan Carlos who fled country

Manifestants independentistes catalans durant una protesta a Barcelona el 9 d’octubre contra la visita del rei espanyol Felip VI i del primer ministre Pedro Sánchez (AP)

Manifestants de 24 ciutats d’Espanya es van reunir diumenge per demanar el processament de l’ex rei Joan Carles que va abandonar el país en un núvol de polèmica a l’agost.

Els manifestants van utilitzar banderes republicanes vermelles, morades i grogues mentre es van concentrar perquè Juan Carlos fos considerat culpable de la corrupció de la seva història financera, des del blanqueig de diners fins a l’evasió fiscal.

L’ex monarca de 82 anys va renunciar al tron ​​el 2014 i viu als Emirats Àrabs Units des que va marxar d’Espanya per evitar causar més vergonya al seu fill, el rei Felip VI.

“Estem aquí per demanar el processament de l’ex corrupte rei i per exigir una república”, va dir a Reuters Juan Morillo, de 74 anys, professor jubilat .

Juan Carlos no està formalment investigat, però podria convertir-se en l’objectiu de les investigacions a Espanya i Suïssa per presumpta corrupció associada a un contracte de tren saudita d’alta velocitat de 6.800 milions d’euros (6.100 milions de lliures esterlines) guanyat per empreses espanyoles.

El fiscal del Tribunal Suprem espanyol estudia si ampliar la investigació de corrupció del contracte de tren, que implicaria formalment Juan Carlos.

L’ex rei no ha fet comentaris públics sobre les acusacions, mentre que el seu advocat Javier Sánchez ha dit que està a disposició dels fiscals si cal.

Després dels escàndols reials, una enquesta publicada dilluns passat per la Plataforma d’Esquerres per a Mitjans Independents va trobar que el 40,9% dels espanyols preferia establir una república al país.

Mentrestant, el 34,9% va dir que donava suport a la família reial i el 24,2% va dir que no ho sabia.

A l’agost, una enquesta publicada pel diari pro-monarquic ABC va trobar que el 33,5% afavoria una república, mentre que el 6% no ho sabia i el 4,1% eren indiferents.

A principis d’aquest mes, milers de manifestants a Barcelona van protestar per la visita del rei Felip i del primer ministre Pedro Sánchez, enmig de les continuades tensions entre la regió tranquil·la i les autoritats nacionals.

Es van reunir petits grups de manifestants per cremar fotos del rei. Els membres d’aquest moviment independentista de Catalunya, recolzat per aproximadament la meitat dels 7,5 milions d’habitants de la regió, volen crear una república al cantó nord-est d’Espanya.

Les manifestacions havien arribat menys de dues setmanes després que el cap regional de Catalunya, Quim Torra, fos destituït del càrrec pel Tribunal Suprem espanyol que l’havia considerat no apte per exercir el càrrec després que Torra infringís les lleis electorals.

Un núvol d’al·legacions ha envoltat Juan Carlos durant els darrers anys, tot amb greus conseqüències per a l’estabilitat de la fràgil monarquia i la popularitat dels antics monarques per restablir la democràcia després de la mort del general Franco el 1975.

El rei Felip va retirar el seu abonament anual al seu pare al març mentre renunciava a la seva herència personal després que es donés a conèixer que Juan Carlos estava a la fila de rebre milions d’euros d’un fons offshore secret vinculat a l’Aràbia Saudita.
Source: Spanish Republicans protest for prosecution of former king Juan Carlos who fled country

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.